Actief WGA Schademanagement: Hoe een grote werkgever in de zorg binnen een half jaar de WGA schadelast met 640.000 euro ziet afnemen én tegelijkertijd de reïntegratiemogelijkheden weet te verbeteren.

 

door Angela Eggens

GGZ Drenthe wordt, net als de rest van de branche, geconfronteerd met een sterk oplopend ziekteverzuim. Alle aandacht gaat naar de Poortwachterdossiers. WGA beschikkingen worden slechts geadministreerd en uitbetaald. Er is geen tijd om aandacht te besteden aan deze (ex-) werknemers en hun perspectieven. De schadelast is aanzienlijk. Het management besluit dit aan te pakken en schakelt DossierDoctors in om te helpen. Binnen een half jaar weten we samen de schadelast te verlagen met maar liefst 25% en tegelijkertijd de reïntegratie sterk te verbeteren. Hoe we dit hebben gedaan? Tip van de sluier: actief en effectief WGA schademanagement in 5 gestructureerde stappen. Lees snel verder.

1. Stel een doel

In de zomer van 2018 inventariseren we de 22 lopende WGA dossiers. Deze genereren een totale resterende schadelast in de WGA periode van 2,6 miljoen euro. De instelling stelt hierop een tweeledig doel: het sterk reduceren van de schadelast en het tegelijkertijd verbeteren van de reïntegratiemogelijkheden.

2. Advies: actief WGA Schademanagement

Om dit doel te bereiken adviseert DossierDoctors om WGA schademanagement op te zetten, gericht op het herbeoordelen van medewerkers door het UWV en tegelijkertijd vaststellen of in de casus reïntegratie kan worden bereikt.

3. WGA Schademanagement in de praktijk

De zorginstelling werd in het verleden eigenrisicodrager voor WGA. Zij koos er op dat moment voor om de verantwoordelijkheid en het risico zelf te nemen en de lasten volledig zelf te dragen. Er kwam geen verzekeraar aan te pas. DossierDoctors helpt met het invoeren van actief schademanagement. Diverse medewerkers zijn opgeroepen bij de bedrijfsarts voor een actueel oordeel en worden daarna in een multidisciplinair team besproken. Er worden verschillende interventies ingezet om de reïntegratie te bevorderen. Daarnaast zijn er herbeoordelingen bij het UWV aangevraagd. Indien de uitkomst niet conform verwachting was werd een bezwaarprocedure gestart.

4. Het resultaat van WGA Schademanagement

Binnen een half jaar neemt de schadelast door deze maatregelen af met maar liefst 25%. Dit is een besparing van maar liefst € 640.000.

Unknown

Willemien Meeuwissen, manager Mens & Arbeid bij GGZ Drenthe:

“DossierDoctors heeft voor ons het actief beheer van de WGA dossiers opgepakt. Ze hebben ons hierbij nagenoeg al het werk uit handen genomen. Met als resultaat een flinke afname van onze schadelast. Zowel met terugwerkende kracht als ook naar de toekomst toe. Ik ben zeer tevreden over hun kundige aanpak en natuurlijk over het mooie resultaat.”

5. Onderhouden en bijsturen

De besparing zal nog verder toenemen, aangezien er nog een aantal dossiers in de afrondende fase zit. Door het WGA Schademanagement te borgen in de organisatie is dit resultaat blijvend. DossierDoctors helpt hierbij door periodiek mee te kijken en te helpen met bijsturen waar dit nodig is.

Actief WGA Schademanagement:
iets voor jouw organisatie?

Vul je gegevens in, dan nemen we samen jouw mogelijkheden door:

of bel 050-3187309 om direct jouw mogelijkheden te bespreken.